10 Tips Voor Je Non-Verbale Communicatie

Het hanteren van de juiste non-verbale communicatie kan je een ongelovelijke voorsprong geven bij het behalen van je doelen.

Vaak leggen we onze aandacht vrijwel alleen bij wat wijzelf en andere mensen verbaal zeggen en dat terwijl 93 procent van onze communicatie non-verbaal is.

 

Wat is non-verbale communicatie?

Verbale communicatienon-verbale-communicatie betekend alles wat je uit kan spreken, het kent geen emoties of hoogte in je stem.

Non-verbale communicatie is alle communicatie buiten het verbale om. Enkele voorbeelden hiervan zijn je stem hoogte en klank, een zin op een vragende manier stellen, “praten met je handen”, emoties of een knipoog geven.

Wij mensen zijn over het algemeen niet goed getrained om te letten op onze non-verbale communicatie, terwijl het juist het meeste voor ons kan opleveren. Als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt van iemand, heb je het meeste kans op succes als je dat op een lieve, zachte manier vraagt.

Al onze communicatie werkt eigenlijk op deze manier, veel doen we alleen onbewust. Wij mensen streven eigenlijk altijd naar bepaalde doelen en bijna altijd hebben we daarbij de hulp van anderen nodig. Het is dus ontzettend belangrijk om goed te begrijpen hoe je het best op je  non-verbale in kan spelen omdat je hierdoor je doelen veel makkelijker zult bereiken.

Vooral als je iemand emotioneel kunt raken, kan je echt veel bereiken. Een mooi voorbeeld is dat altijd de meest zielige zwervers en bedelaars op straat, het meeste geld verdienen. Ze spelen emotioneel, non-verbaal op je in, vaak zonder daarbij ook maar iets verbaal te zeggen.

 

10 Tips voor optimale non-verbale communicatie

 

1. Besteed aandacht aan non-verbale signalen

Mensen kunnen informatie communiceren op tal van manieren, dus let op dingen zoals: oogcontact, gebaren, houding, bewegingen van het lichaam en de toon van de stem. Al deze signalen kunnen belangrijke informatie blootstellen, die niet onder woorden zijn gebracht. Door meer aandacht te besteden aan onuitgesproken gedrag, zul je je eigen vaardigheden ontwikklen om non-verbale communicatie te verbeteren.

2. Let op incorrect non-verbaal gedrag

Als iemand zijn woorden niet overeenkomen met hun non-verbale gedrag, moet je opletten. Zo kan iemand je vertellen dat hijzij blij is terwijl ze fronsen en naar de grond staren. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer woorden niet overeenkomen met de non-verbale signalen, mensen de neiging krijgen om wat er is gezegd te negeren en in plaats daarvan te richten op de onuitgesproken uitingen zoals stemmingen, gedachten en emoties.

3. Concentreer je op de toon van je stem bij het spreken

De toon van je stem kan een schat aan informatie bevatten, variërend van enthousiasme tot desinteresse en woede. Begin te experimenteren met verschillende toon hoogtes en klanken en zie hoe anderen reageren. Als je bijvoorbeeld iemand zijn aandacht wilt hebben werkt het zeer goed door spontaan heel enthiousiast en opgewonden te praten, het wekt nieuwsgierigheid op.

4. Gebruik goed oogcontact

Wanneer mensen je niet in de ogen aankijken, kan het lijken alsof ze je proberen te ontwijken of iets probeert te verbergen. Aan de andere kant kan te veel oogcontact confronterend of intimiderend overkomen. Terwijl oogcontact een belangrijk onderdeel van de communicatie is, is het belangrijk te onthouden dat goed oogcontact niet in iemand zijn ogen staren inhoudt. Hoe kun je zien hoeveel oogcontact juist is? Communicatie experts raden aan om intervallen van 4-5 seconden aan te houden.

5. Stel vragen over non-verbale signalen

Als je verward bent over iemand zijn non-verbale signalen, wees dan niet bang om vragen te stellen. Een goed idee is om jouw interpretatie van wat er is gezegd te herhalen en vervolgens om verduidelijking te vragen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn, “Dus wat je zegt is dat …”

6. Gebruik signalen om communicatie effectiever en zinvoller te maken

Vergeet niet dat de verbale en non-verbale communicatie samen werken om een ​​boodschap over te brengen. Je kunt je mondelinge communicatie versterken door gebruik van lichaamstaal  te maken waardoor je bericht duidelijker word. Dit kan vooral handig zijn bij het maken van presentaties, tijdens luidruchtige omstandigheden zoals uitgaan of bij het spreken voor een grote groep mensen.

7. Kijk naar Signalen als een groep

Een enkel gebaar kan een aantal dingen, of misschien zelfs helemaal niets betekenen. De sleutel tot het nauwkeurig lezen van non-verbaal gedrag is om te zoeken naar groepen van signalen die een gemeenschappelijk punt versterken. Als je te veel nadruk legt op slechts één signaal van de vele, kom je misschien met een onnauwkeurige conclusie over wat iemand probeert te communiceren.

8. Overweeg Context

Wanneer je communiceert met anderen, hou dan altijd rekening met de situatie en de context waarin de communicatie plaatsvindt. Sommige situaties vereisen meer formele gedrag dat anders op een hele andere instelling zou kunnen worden geïnterpreteerd. Overweeg of non-verbaal gedrag geschikt is voor de context. Als je probeert om je eigen non-verbale communicatie te verbeteren, concentreer je dan op manieren om je signalen overeen te laten komen met het niveau van de formaliteit noodzakelijk voor de situatie.

9. Wees ervan bewust dat non-verbale signalen verkeerd kunnen worden gelezen

Volgens sommigen geeft een stevige handdruk een signaal van een sterke persoonlijkheid, terwijl een zwakke handdruk wordt aangenomen als een gebrek aan standvastigheid. Dit voorbeeld illustreert een belangrijk punt over de mogelijkheid van een verkeerde lezing van non-verbale signalen. Een slappe handdruk zou eigenlijk ook op iets heel anders kunnen wijzen, zoals artritis. Onthou dus om altijd te zoeken naar groepen van gedrag. Over de algemene houding van een persoon valt veel meer te vertellen dan een enkel gebaar op zichzelf beschouwd.

10. Oefenen, oefenen, oefenen

Sommige mensen lijken gewoon een talent te hebben voor effectief en correct gebruik van non-verbale communicatie en interpretatie van signalen van anderen. Deze mensen worden vaak omschreven als het kunnen “lezen van mensen.” In werkelijkheid, kun je deze vaardigheid zoals alle andere vaardigheden zelf opbouwen door zorgvuldig aandacht te geven aan non-verbaal gedrag en het te beoefenen van non-verbale communicatie met anderen. Door non-verbaal gedrag op te merken en het beoefenen van je eigen vaardigheden, kun je drastisch je communicatieve vaardigheden verbeteren.

 

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *